CRESCATORII MOLDOVENI AU DAT LOVITURA LA CLUBUL GOLD DIN ACEST AN

A fost anul femelelor la Clubul Gold! Cel puţin aşa reiese din clasamentul naţional recent validat de către Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România. Pe primele trei locuri regăsim două femele, printre care şi Locul I Naţional Gold aparţinând lui Iulian Malinache din Brăila. Dominaţia „sexului slab“ este şi mai evidentă dacă luăm în calcul 

primele 5 locuri ale clasamentului Gold, patru dintre porumbei fiind femele. Asupra acestui subiect vom reveni câteva rânduri mai jos, până atunci însă să enumerăm fericiţii câştigători ai „potului“ de 10.000 de lei brut, premiu acordat în acest an unui număr de 12 porumbei. A treisprezecea pasăre în clasamentul naţional al Clubului Gold va fi premiată cu o sumă ceva mai mică, puţin peste 5.000 de lei brut, în timp ce o parte importantă din sumele strânse la nivelul Federaţieie se va întoarce către asociaţiile teritoriale care au achitat cele mai multe cotizaţii Gold pentru a fi premiaţi pe plan local performerii înaripaţi care poartă inele Gold.


Sursa foto: facebook.com

Câştigătorul absolut, aşa cum am menţionat mai sus, este brăileanul Iulian Malinache (foto), a cărui femelă cu seria 9009070 a reuşit o performanţă extraordinară, doar 16,532 puncte de penalizare. Top trei este completat de Ionel Mihuţ, din Neamţ, cu 18,013 puncte de penalizare, şi vrânceanul Cătălin Apostu, care a pierdut „la mustaţă“ locul doi, pentru o diferenţă de doar 0,391 puncte. Tot din judeţul Neamţ vin şi următorii doi clasaţi, Ioan Feştilă şi Gheorghiţă Corfu, cu menţiunea că ultimul dintre cei menţionaţi a reuşit să plaseze două păsări în top 6, locurile 5 şi 6, şi va încasa 20.000 de lei brut. După cum lesne se poate observa, primii cinci câştigători din Top 6 provin, în exclusivitate, din zona de Est a României, Moldova. Poate fi şi acesta un semn că zborurile de fond cu yearlingii au mare căutare printre columbofilii din această regiune, iar premiile puse în joc de Clubul Gold reprezintă un stimulent suficient de mare ca să „hrănească“ această competiţie.

Revenind la clasamentul naţional, merită subliniat că de la locul 7 până la locul 11 inclusiv, au „punctat“ columbofilii din sudul României, Muntenia şi Oltenia. Vâlceanul Claudiu Iordănescu s-a clasat pe locul 7, fiind urmat, pe locurile 8 şi 9, de argeşeanul Adrian Tănase, care a reuşit frumoasa performanţă de a prinde topul cu doi porumbei. Tot din Argeş provine şi locul 10, Mihai Anghel, în timp ce, din Oltenia, mehedinţeanul Florinel Tuce va fi prezent la Braşov pentru a-şi ridica premiul de 10.000 de lei impozabili. Ultimul dintre câştigătorii marelui premiu integral este Cosmin Popa, din Galaţi, în timp ce singurul columbofil din vestul ţării care reuşeste să încaseze un premiu consistent, de peste 5000 de lei brut, este Sergiu Costea, din Arad.

Revenind la observaţia menţionată în deschiderea acestui articol, merită subliniat faptul că 7 păsări ce vor fi premiate în acest an sunt femele, în timp ce 6 sunt masculi. La prima vedere, „războiul“ sexelor pare să se fi încheiat nedecis şi în acest an, însă, şi aici vorbim de un important amănunt, în primii 5 porumbei din clasament sunt nu mai puţin de 4 femele... În altă ordine de idei, remarcabilă prestaţia columbofililor moldoveni. Nu mai puţin de 7 crescători din această regiune istorică, adică peste jumătate dintre premianţi, au reuşit să încaseze „potul“ cel mare în acest an la Clubul Gold. Se adevereşte, astfel, că zborurile pe distanţe lungi şi foarte lungi, fondul şi maratonul, reprezintă punctul forte al columbofiliei moldovene.

În final, menţionăm că, începând din acest sezon, pe lângă premiile oferite la nivel de federaţie, Clubul Gold a premiat şi performerii din asociaţiile afiliate, acolo unde s-au achiziţionat inele Gold. Premiul este proproţional cu numărul de cotizaţii Gold achitate în fiecare judeţ participant la competiţie. Despre acest lucru, vorbim mai pe larg în articolele viitoare.

 

 

Adaugat: 07.12.2018 14:31:53